Bedrijf in sluiting of herstructurering? Schakel ‘Doorstart’ in

Een herstructurering of sluiting van een bedrijf zorgt voor veel onzekerheid bij de getroffen werknemers. Als vakbond doen we er alles aan om steeds een goed sociaal plan te onderhandelen. Maar we doen meer: samen met de VDAB en de andere vakbonden bieden we ook ‘Doorstart’ aan.


Wat is 'Doorstart'?

ABVV-delegee Caroline maakte zo'n herstructurering mee. Ze vertelt waarom ze tijdens de onderhandelingen van het sociaal plan niet enkel hebben ingezet op het financiële aspect, maar ook op de begeleiding van de getroffen werknemers.

Caroline: “De herstructurering kwam totaal onverwacht. In ons bedrijf zitten veel mensen met een hoge anciënniteit. Voor velen was ons bedrijf een tweede thuis. Iedereen is hier begaan met elkaar.”

Waarom kozen jullie voor ‘Doorstart’?

Caroline: “Na de aankondiging van de herstructurering viel voor veel mensen hun houvast, hun toekomstbeeld weg. Ze kwamen in onzekerheid terecht. ‘Doorstart’ is een formule die deze mensen opvangt, waarmee ze terug vertrouwen krijgen in de toekomst. Want ‘Doorstart’ helpt de getroffen werknemers aan hun mindset te werken en vooruit te kijken naar een andere toekomst.”

Kan je uitleggen wat ‘Doorstart’ is?

Caroline: “Doorstart is een samenwerking tussen het ABVV en de andere vakbonden en de VDAB. Met ‘Doorstart’ worden er collectieve workshops gegeven: over financiële vragen, jobs in de regio, stress (zowel voor de mensen die blijven als voor de collega’s die moeten vertrekken), solliciteren, opleidingen... Deze workshops zijn steeds vrijblijvend.”

Welke meerwaarde heeft ‘Doorstart’ tegenover een outplacementbegeleiding voor de getroffen werknemers?

Caroline: “In ons bedrijf zaten we met een lange periode van één jaar tussen de aankondiging en het ontslag. De getroffen werknemers hadden veel vragen en konden die via ‘Doorstart’ stellen. Zo werden de mensen juist geïnformeerd en gerustgesteld. Dat gaf ook terug rust in het bedrijf. Als mensen moeten wachten om geholpen te worden op hun outplacement, zouden hun onzekerheden opstapelen.”

Delegee

Wil je als ABVV-delegee meer informatie over ‘Doorstart’? Vul dan de contactbon hieronder in.

Werknemer

Ben je werknemer van een bedrijf dat wordt getroffen door een herstructurering of sluiting, maar is er geen ‘Doorstart’ in je bedrijf? 

Dan kan je bij onze ABVV-loopbaanconsulenten terecht met al je praktische vragen over je toekomstige loopbaan. Ze leggen uit hoe je aan de slag kan gaan met de VDAB-tools, geven sollicitatietips en informatie over je rechten en plichten als werkzoekende. 

Maak hier een afpsraak met onze loopbaanconsulenten.

Andere sites

Zoek op trefwoord

herstructureringsbeleid