Hoe solliciteer ik vandaag?

Solliciteren is veranderd sinds covid19 uitbrak. Werkgevers schakelden over op digitaal solliciteren. Het vacature-aanbod wijzigde: in bepaalde jobs zijn er handen te kort, in andere sectoren is het momenteel moeilijker om werk te vinden. Hoe ga je hiermee om?


Vacature-aanbod: #covid19 of iets anders?

 • Wil je helpen in sectoren waar er handen te kort zijn? De VDAB bundelde deze vacatures onder de hashtag covid19. Je vindt ze door op www.vdab.be/jobs de zoekterm #covid19 te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat veel van deze vacatures tijdelijk zijn.
 • Je kan je interesse in dit type vacatures ook aankruisen in je VDAB-online dossier 'Mijn loopbaan'. Hulp nodig hierbij? Contacteer dan onze ABVV-loopbaanconsulenten via onderstaande contactbon.
 • De VDAB vraagt werkgevers in de vacature te vermelden hoe zij hygiënemaatregelen garanderen.
 • Op zoek naar een andere type job? Ook andere vacatures vind je online via vdab.be/jobs. Het vacatureaanbod via LinkedIn wordt ook steeds uitgebreider: een profiel aanmaken is de moeite waard! Vergeet ook niet rechtstreeks op bedrijfswebsites te kijken. En wist je dat de meeste jobs gevonden worden via kennissen, vrienden en familie (je netwerk)? Laat hen dus weten naar welk type werk je op zoek bent.  


Weet je niet welke type jobs je graag zou doen? Ontvang je via de VDAB vacatures die niet bij je profiel passen? Contacteer dan zeker onze ABVV-loopbaanconsulenten. Zij kunnen je verder helpen. 

Het digitale sollicitatiegesprek

Om de veiligheid van iedereen te garanderen, kiezen meer werkgevers ervoor om een eerste sollicitatiegesprek telefonisch of digitaal te doen. Via skype, zoom, google hangout, teams, Whatsapp… alles is mogelijk. Maar hoe kan je je hierop voorbereiden?

 1. Probeer videochat eerst uit in het programma dat voorgesteld wordt door de werkgever. De online sollicitatiecoaches van de VDAB kunnen je hierbij helpen.
 2. Zorg dat je tijdens het sollicitatiegesprek in een rustige ruimte zit. Zorg dat de internetverbinding en het geluid kwalitatief is. Heb je een koptelefoon? Gebruik die dan.
 3. Zorg dat de omgeving die in beeld komt netjes is. In een aantal programma’s is het mogelijk om je achtergrond te vervagen of te wijzigen zodat privacy beter gegarandeerd wordt.
 4. Ook al ben je thuis, zorg toch voor een verzorgde look!
 5. Een online en telefonische sollicitatie vergt evenveel (en mogelijk meer) voorbereiding. Bereid je net zo goed voor als voor een sollicitatiegesprek ter plaatse. Bereid je voor op veel gestelde sollicitatievragen en zorg dat je een kopie van je brief en CV bij de hand houdt.

Wordt videochat of een telefonisch gesprek niet door de werkgever zelf voorgesteld? Dan kan je er wel naar vragen.

Veilig op weg op naar je sollicitatiegesprek of nieuw werk?

Toch een sollicitatiegesprek? Zorg dat je veilig op weg gaat. Ga je met het openbaar vervoer? Dan is een mondmaskers verplicht in de stations, bus, trein en metro.

Respecteer afstand bij je werkgever en collega’s. Geen 1,5 meter afstand houden, toont geen respect. En aangezien je geen handdruk kan geven, moet  je alvast oefenen op de vriendelijkste glimlach.

Meer tips over een veilige werkplek vind je www.vdab.be/veilig-naar-je-werk.

Deze dienstverlening wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

   

Hulp nodig?

 • Heb je vragen over (digitaal) solliciteren?
 • Wil je bekijken welke vacatures bij je passen?
 • Of had je graag meer info over het gebruik van 'Mijn loopbaan', je online dossier bij de VDAB?

Maak een afspraak voor persoonlijk loopbaanadviesIk wil (online) gecontacteerd worden door de loopbaanconsulent in: *Hoe leerde je loopbaanadvies kennen?


Velden met een * zijn verplicht

Het Vlaams ABVV en zijn vzw's verwerken persoonsgegevens volgens de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Verordening 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (=AVG).

Klik hier als je meer wenst te weten over ons Privacybeleid.

Contact

 • Judy Morsa - Co√∂rdinator ABVV-Loopbaanbegeleiding - 02 289 01 31